Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016

Βαρρόα (Μέρος β΄) - Η στρατηγική IPM

   Το δεύτερο μέρος του θέματος βαρροα αφορά τη στρατηγική. Σε αυτό το σημείο να υπενθυμίσω οτι τα άρθρα αυτά δεν γίνονται με σκοπό να εκπαιδεύσουν αφού είμαι ο τελευταίος που θα μπορούσε να το κάνει αυτό. Υπάρχουν φορείς που ο μελισσοκόμος θα πρέπει να απευθύνεται για θέματα εκπαίδευσης και αναζήτησης σωστής πληροφορίας. Αυτή η ενότητα έχει σκοπό μόνο την προβολή της δικής μου προσπάθειας αντιμετώπισης του προβληματος, καθώς και της σχετικής έρευνας που έχει γίνει για να καταλήξω στην εφαρμογή.
parasite hyper hero


IPM Integrated pest management (Ολοκληρωμένη διαχείριση παρασίτων)

   Ως ΙΡΜ μπορεί να οριστεί ''η χρήση όλων των κατάλληλων τεχνολογικών μεθόδων και τεχνικών διαχείρισης για την επίτευξη σε αποτελεσματικό βαθμό πρόληψης και καταστολής των παρασίτων με έναν οικονομικό και περιβαλλοντικά ορθό τρόπο.'' 
   Κατά συνέπεια, ο στόχος του ΙΡΜ είναι να ελαχιστοποιήσει τις δυσμενείς επιπτώσεις των φαρμάκων (παρασιτοκτόνων) στο περιβάλλον, επιτυγχάνοντας παράλληλα έναν αποδεκτό επίπεδο ελέγχου και μείωσης του κόστους.

   Τις τελευταίες μέρες μιλάω όλο και με περισσότερους συναδέλφους  που βρίσκονται στο ίδιο αδιέξοδο, έχουν κάνει διάφορες χημικές θεραπείες χωρίς αποτέλεσμα. Από ανάγκη λοιπόν στρέφονται στις βιολογικές θεραπείες αφού τα χημικά σκευάσματα είναι ελάχιστα και αναποτελεσματικά.
   Δυστυχώς έχει δημιουργηθεί η εντύπωση οτι το βαρροα δεν μπορεί να αποκτήσει ανθεκτικότητα στα οξέα και τα αιθέρια έλαια. Η φυσική επιλογή δεν κάνει χάρες το έχουμε ξαναπεί και το ακαρι θα βρει τον τρόπο και θα εξελιχθεί. Τότε η ζημία θα είναι αρκετά μεγαλύτερη και αυτό διότι η δοσολογία θνησιμότητας των ακαρεων και των μελισσών είναι πολύ κοντά και κάθε φορά που χτυπάμε το βαρροα με φυσικές μεθόδους θέτουμε τις μέλισσες μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.Επομένως μια ανάπτυξη ανθεκτικότητας στις φυσικές μεθόδους θα έφερνε το τέλος τους εφόσον δε θα είναι δυνατή η αύξηση της δοσολογίας όπως εφαρμόζεται τόσα χρόνια με τα χημικά σκευάσματα.

   Όπως λέει ο ορισμός του IPM είναι μια στρατηγική αντιμετώπισης των παρασίτων με τη χρήση όλων των μεθόδων και τεχνικών με σκοπό την πρόληψη και καταστολή της ανάπτυξης του πληθυσμού τους, πάνω απο ένα οικονομικά αποδεκτό όριο.


   Μια τακτική IPM αποτελείται απο 6 στάδια με τη σειρά που αναγράφονται :

  1. Ορισμός αποδεκτών ορίων. Είπαμε πρέπει να αποδεχτούμε οτι θα ζούμε με το βαρροα στα μελίσσια μας, όμως σε σημείο που δε θα επηρεάζει την εύρυθμη λειτουργία της κοινωνίας τους.Επομένως ο σκοπός μας είναι ο έλεγχος και όχι η εκρίζωση του παράσιτου που άλλωστε είναι και αδύνατη. Το αναφέρω ως στάδιο γιατί είναι ένα όριο που πρέπει να το θέσει ο μελισσοκόμος και δεν είναι σταθερό για όλους. Αυτό το όριο είναι μεταβλητό ανα περίοδο,περιοχή,στόχους και προγραμματισμό αλλα το πιο σημαντικό την ανθεκτικότητα του μελισσιού στις επιπτώσεις που επιφέρει η παρασίτωση όπως ιώσεις, νοζεμιαση κτλ. Αυτό σημαίνει οτι μπορούμε να έχουμε σε ένα μελίσσι πολλαπλάσιο πληθυσμό βαρροα και να επιβιώνει ενώ ένα άλλο με ελάχιστο να καταρρέει.
  2. Γενετική Βελτίωση των Βασιλισσών. Δημιουργία ανθεκτικών μελισσών. Εξυγιαντική συμπεριφορά και ανθεκτικότητα στις επιπτώσεις της παρασίτωσης.
  3. Παρακολούθηση. Τεχνικές παρακολούθησης και επιτήρησης του πληθυσμού των βαρροα και πρόβλεψη.
  4. Βιοτεχνικές μέθοδοι ελέγχου του πληθυσμού.Διάτρητοι πάτοι, παγίδα κηφηνογονου,επίπαση με άχνη ζάχαρη.
  5. Φυσικές βιολογικές θεραπείες. Οξέα, Αιθέρια Έλαια
  6. Χημικές θεραπείες.

ipm pyramid plan



   Δε θα επεκταθώ περαιτέρω αφού θα αναφέρουμε στην ώρα τους τεχνικές για όλα τα στάδια όπως εμείς θα τα εφαρμόσουμε στο μελισσοκομείο καθώς και τα αποτελέσματα τους. Θέλω να υπενθυμίσω πως σκοπός μας είναι να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε τις χημικές θεραπείες μακριά απο τα μελίσσια μας με σκοπό να μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε όταν θα υπάρχει πραγματικά ανάγκη.

   Η λογική της τεχνικής IPM λοιπόν είναι, χτυπάω συνέχεια το βαρροα όταν μετά απο μετρήσεις παρατηρήσω οτι ξεφεύγει το όριο που έχω ορίσει. Όμως το χτυπάω τόσο όσο να αναστέλλω την ανάπτυξη του μέχρι την επόμενη εφαρμογή και πάντα με ελαφριές θεραπείες φιλικές στα μελίσσια μου, στο περιβάλλον και στα προϊόντα μου και όταν δεν υπάρχει άλλη λύση ή έχει ξεφύγει απο τον έλεγχο μου η κατάσταση τότε θα βγάλω το περίστροφο απο την τσέπη και θα δουλέψει αφού δε θα έχει γίνει αλόγιστη χρήση του.

ipm cycle plan

   Επίσης το σημαντικότερο βήμα που θα επιχειρήσουμε είναι η παραγωγή ανθεκτικών βασιλισσών και τη διαδικασία επιλογής θα την δούμε στη πράξη όπου στην ουσία έχει αρχίσει απο πέρσι με τα αποτελέσματα παραγωγής μελιού και θα καταλήξει τις τελευταίες μέρες επιλογής γενετικού υλικού αλλά και μετά όταν θα πρεπει να αλλάξουμε όλους τους μη ανθεκτικούς πληθυσμούς και να εμπλουτίσουμε το γενετικό μας υλικό.

Βασιλειάδης Κοσμάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου